LEAP Postgraduate Conference – Assessing the Europe 2020 Agenda and Beyond – conferință dedicată doctoranzilor și tinerilor cercetători în relații internaționale și studii europene
- Post by: Irina Lipanescu
- 10/05/2021
- Comments off
In perioada 13-14 mai 2021, Centrul de Studii Europene din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA) va organiza „LEAP Postgraduate Conference – Assessing the Europe 2020 Agenda and Beyond”, un eveniment internațional multi-disciplinar dedicat doctoranzilor și tinerilor cercetători în relații internaționale și studii europene. Dezbaterile online sunt organizate în marja seriei de evenimente intitulate “Luna Europeană la DRIIE SNSPA”, menite să celebreze ziua Europei de-a lungul întregii luni mai, antrenând întreaga comunitate academică a SNSPA.
Conferința se va desfășura online pe platforma Zoom, în limba engleză, mizând pe racordarea la un public internațional și va aduce în discuție rezultatele cercetărilor recente desfășurate pe tema Agendei Europa 2020 și a perspectivelor de viitor pentru implementarea Strategiei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă în contextul global marcat de pandemie și a provocărilor conexe. Astfel, în cadrul celor două paneluri tematice ale conferinței, tineri cercetători și experți din România și străinătate se vor reuni pentru a reflecta în discuții inter-disciplinare asupra evoluției principalelor arii tematice acoperite de către cele două strategii: migrație, incluziune socială, piața muncii și schimbări climatice.
Conferința va debuta joi, 13 mai 2021, de la ora 17:00, cu un discurs inaugural (Keynote Speech) cu titlul „The Future of Migration and Asylum Reform in Europe”, susținut de o expertă de renume internațional, una din cele mai bune cunoscătoare ale temelor controversate privind respectarea drepturilor omului – prof. univ. dr. Iulia MOTOC, judecătoare din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg. Prelegerea și discuția adiacentă se vor concentra asupra efectelor Noului Pact privind Azilul și Migrația, propus recent de Comisia Europeană, dar și a unei mai bune înțelegeri a situației cetățenilor străini aflați în situații vulnerabile ce caută refugiu în Europa. Prelegerea va avea rolul de a pune în discuție și premisele de evoluție viitoare privind protecția drepturilor lor, un subiect puțin abordat în contextul preocupărilor pentru o Europă mai sustenabilă.
La finalul conferinței, vineri 14 mai începând cu ora 12:00, va avea loc o dezbatere axată pe teme de politici publice, în parteneriat cu fundația Friedrich-Ebbert Stiftung România pe tema „What is left from the Europe 2020 Strategy?”, axată pe analizarea provocărilor și oportunităților furnizate de Strategia Europa 2020 din perspective guvernamental, non-guvernamental și academic, precum și predicții pentru evoluției Europei în 2030. Dezbaterea va beneficia de intervenții și analize oferite de următorii experți:
- László BORBÉLY – Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului României, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă;
- Adrian CORPĂDEAN – Conferențiar Universitar și Decan al Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca;
- Corina MURAFA – directoarea Ashoka România, co-lider global pe energie și schimbări climatice în cadrul fundației Ashoka.
Participarea la discursul inaugural și discuția conexă acestuia este gratuită, în baza înscrierii, la formularul online disponibil aici. Persoanele interesate să participe la dezbaterea organizată de Centrul de Studii Europene în colaborare cu fundația Friedrich Ebert Stiftung România se pot înscrie accesând acest link.
Discuțiile prilejuite de cele două evenimente conexe conferinței vor fi moderate de lect. univ. dr. Miruna Butnaru-Troncotă, coordonatoarea Centrului de Studii Europene.
Evenimentul este organizat în marja rețelei academice internaționale Jean Monnet „Linking to Europe at the Periphery” (LEAP), finanțate de Comisia Europeană prin intermediul programului Erasmus+ (2019-2022). Proiectul reunește universități dn România, Turcia, Georgia, Kosovo și Ucraina, unde SNSPA este partener, având ca temă principală de cercetare modul în care este predată, învățată, experimentată și contestată integrarea europeană la periferia UE.
Detalii despre activitățile din cadrul proiectului LEAP pot fi consultate aici.