#ReconstruimEuropa – Evenimentele DRIIE SNSPA

Vino alături de noi ca să #ReconstruimEuropa!

Mai-iunie 2017 Luna Porților Deschise la DRIIE

Ești interesat de cele mai actuale teme de pe agenda globală? Te interesează viitorul Uniunii Europene și vrei să ai parte de surse sigure de informare din mediul academic și al practicienilor în politica globală?

Experti recunoscuți din România si din străinătate, împreună cu membrii comunității academice a DRIIE (profesori, asistenți, cercetători, studenți și absolvenți) vor lua parte in perioada următoare la o serie de dezbateri, mese rotunde și conferințe pe cele mai relevante teme de pe agenda globală actuală în cadrul DRIIE. Informează-te și fă-ți vocea auzită! Participă și tu la #EvenimenteleDRIIE!

 

În martie 2017 Uniunea Europeană a celebrat 60 de ani de construcție europeană, moment de cotitură, marcat de angajamente ferme, solidaritate, dar și de incertitudine și numeroase amenințări. Acesta însă poate fi și un moment prielnic al reconstrucției și regândirii premiselor proiectului european. Ca răspuns la aceste evoluții internaționale, în luna mai 2017 Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (DRIIE) din cadrul SNSPA București organizează seria de evenimente interactive #ReconstruimEuropa prin care dorește să lanseze o platformă de reflecție și dezbatere ce va explora perspective diferite asupra provocărilor contemporane dinăuntrul și din afara Europei post-Brexit. Dincolo de intenția de a radiografia cele mai recente evoluţii din interiorul UE, dinamici care afectează nemijlocit și frontierele și relațiile externe ale Uniunii, ne propunem să contribuim în cadrul evenimentelor la conturarea unui set de sugestii privind strategia României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene din 2019.

Seria de evenimente #ReconstruimEuropa vine ca răspuns în urma Summit-ului de la Roma și a riscurilor ridicate de scenariile Europei cu mai multe viteze, cu scopul de a reuni în spațiul academic viziuni cât mai diverse asupra problematicilor europene de actualitate și a impactului acestora asupra României, a integrării europene a statelor din Balcanii de Vest și din zona Mării Negre. Ne racordăm astfel la cele mai actuale dezbateri globale alături de experții și de membrii comunității academice DRIIE (profesori, asistenți, cercetători, studenți și absolvenți) prin intermediul unor mese rotunde, ateliere, conferințe internaționale, proiecții de filme, târg de carte și o școală de vară, toate cu scopul de a răspunde la întrebările: Cum? Cu cine? și De ce  ReconstruimEuropa? Dorim să creăm o atmosferă de dezbatere deschisă, aplicată, argumentată, în care expertiza pe aceste subiecte relevante să includă voci din mediul academic, decizional, non-guvernamental, precum și din cel cultural artistic.

Calendar evenimente
8 Mai – Deschidere oficială. Dl Decan Prof univ Dr Iordan Bărbulescu și un reprezentant al Comisiei Europene (DG NEAR) și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe (tbc)

-Masă rotundă pe tema Border management, risks and challenges for Romania, Ukraine and Moldova, în cadrul Centrului de Excelenta Jean Monnet „In and Out of Europe” (invitati experți din Ucraina, Polonia, Moldova); Printre personalitățile importante din domeniu, vor fi prezenți experți și membri ai corpului diplomatic.

-Lansare Policy Paper si dezbatere pe tema Bordering conflict at EU’s Eastern neighbourhood: Romania between the crisis in Ukraine and the instability in the Balkans Dr Vasile Rotaru și Dr Miruna Troncotă

-Atelier de dezbateri pentru studenți – România și provocările din vecinătate – Problema Kosovo, după Crimeea

9-10 Mai – Conferința Internațională Interconnectedness and EU foreign-policy making Workshop pe tema „Metodologiei cercetării în contextul studierii Politicii Europene de Vecinătate”. În cea de-a doua zi vor avea loc paneluri tematice în care doctoranzi și tineri cercetători din țară și străinătate își vor prezenta cercetările.
Dezbaterea Reconstruim Europa reconstruind Balcanii. De unde începem? – discuție pe marginea cărții „Post-Conflict Europeanization and the War of Meanings. Challenges for EU Conditionality in Bosnia and Kosovo” (Ed Tritonic) semnată de Dr Miruna Troncotă.

11 Mai – Dezbaterea Reconstruim Europa – Cum, cu cine, de ce? urmată de
Seara masteratelor @ DRIIE – o sesiune informativă concentrată pe specializările masterale oferite de DRIIE.
Seară de FILM, un concert și o dezbatere de tip Agora cu personalități din mediul cultural organizată împreună cu Pen Club România în cadrul Festivalului Filmului European

În perioada 8-11 mai vă așteptăm să vizitați și primul Târg de Carte de Relații Internaționale și Studii Europene din România ce va avea loc la parterul SNSPA. În cadrul Târgului vor avea loc și o serie de lansări de carte.

23-25 Mai – Școala de Vară DRIIE #ReconstruimEuropa; Această activitate interactivă are ca scop stimularea și motivarea a 30 de tineri care își doresc o carieră în domenii precum: relații internaționale, securitate, diplomație, studii latino-americane etc. Prin workshop-urile, invitații și metodele utilizate, va crea mediul propice pentru ca participanții să facă primul pas în alegerea viitorului domeniu de activitate. Fiecare zi se va încheia cu o sesiune de mentorat în carieră realizată de alumni DRIIE, precum și cu întâlniri cu un reprezentant al Comisiei Europene și un ambasador al unui stat european.

29-30 Mai – Workshop-ul internațional Policies for the Integration of Mobile Citizens vs. Immigrants within the EU va fi organizat de DRIIE si de Asociația Română de Relații Internaționale și Studii Europene. (ARRISE). Ultimul eveniment din luna Mai va aduce la un loc mai multe ONG-uri specializate care vor aborda prin metoda Teatru Forum problemele de migrație.

8 iunie – Conferița Internatională „Challenges and Reforms of the European Labour Market” organizat de Catedra Jean Monnet a DRIIE.

Închiderea oficială a seriei de evenimente #ReconstruimEuropa

Toate evenimentele vor avea loc la sediul SNSPA, din Bvd. Expozitiei nr. 30 A, sector 1, București, fiind deschise publicului larg. Puteți urmări programul evenimentelor pe Pagina noastră de Facebook  și pe www.dri.snspa.ro. Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție la următoarea adresă de email: evenimente.driie@gmail.com

Lect Dr Miruna Troncotă

Coordonator Echipa #EvenimenteleDRIIE  #ReconstruimEuropa